Moje córki ostatnio coraz częściej działają w kuchni. Niedawno Emilka zaskoczyła mnie z rana rysunkowym planem kulinarnym. Rozrysowała o czym marzy, a później pozostało nam tylko wybrać pasujący przepis na muffinki. Dzieci były tak bardzo zachwycone efektem, że w chwilę po degustacji, Klara postanowiła zrobić swoją wersję muffinek 🙂

Skorzystałyśmy z naszego sprawdzonego przepisu z instrukcją filmową na waniliowe muffinki z nutellą.

Muffinki Emilki - waniliowe z mleczną czekoladą

Waniliowe muffinki z mleczną czekoladą

[24 małe muffinki]
  • 300 g (2,5 szkl) mąki
  • 3/4 szkl cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • kopiasta łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 szkl mleka
  • pół tabliczki czekolady mlecznej

Czekoladę pokrój na 24 kawałki (wersja Emilki) lub drobno posiekaj (wersja Klary).

W dużej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, cukry, proszek, sodę i sól). Masło roztop, wystudź i zmiksuj z jajkami i mlekiem. Dolej płynne składniki do suchych i wymieszaj łyżką tylko tyle, by składniki się połączyły.

Przygotuj formę na małe muffinki. Możesz wyłożyć ją papierowymi papilotkami. W wersji Emilki do każdego wgłębienia nałóż trochę ciasta, następnie kawałek czekolady i znowu ciasto. W wersji Klary do foremek wlej całą porcję ciasta i posyp posiekaną czekoladą. Najlepiej, jeśli wypełnisz  wgłębienie do wysokości 3/4 lub trochę wyżej.

Piecz w 190°C przez 15-20 minut.

Muffinki Emilki 0

Muffinki Emilki

 

Muffinki Klary

Muffinki Klary

 

Tagi: , , , ,