To ciasto ma dla mnie znaczenie sentymentalne. Wydaje mi się, że było to moje pierwsze samodzielnie pieczone ciasto. A z całą pewnością jest to pierwszy przepis zapisany w moim zeszycie z przepisami 🙂 Bardzo łatwe do przyrządzenia i zaskakująco smaczne biorąc pod uwagę wysiłek i umiejętności jakie wkładamy w jego wykonanie.

Samo ciasto jest mocno wilgotne, z dużymi kawałkami jabłek i wyraźnym aromatem cynamonu. Pyszne również na drugi dzień.

Jest to kolejna potrawa, której możecie spróbować w IKEA Targówek. Zapraszam w najbliższą sobotę! Więcej szczegółów znajdziecie na stronie fanów IKEA Targówek.

Keks z jabłkami

Keks z jabłkami

  • 6 średnich jabłek
  • szkl cukru
  • cukier waniliowy, najlepiej domowy
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 szkl mąki
  • 3 jajka
  • 1/3 szkl oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • czubata łyżeczka sody
  • pół szkl bakalii, np. rodzynek i orzechów laskowych

Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na ósemki lub cieńsze kawałki. Włóż do dużej miski, zasyp cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Odstaw na pół godziny, aby puściły sok.

Po tym czasie wymieszaj widelcem, dodaj pozostałe składniki i znów wymieszaj.

Formę keksową nasmaruj olejem i wlej do niej ciasto.

Piecz w 180°C przez około 50 minut, do suchego patyczka.

Tagi: , , , , , , , , ,