Babka marmurkowa kakaowo-waniliowa. Preferuję babki kawowe lub cytrynowe, ale tym razem to dzieci zdecydowały o smaku. Poprosiły o klasyk, czyli babkę marmurkową kakaowo-waniliową. Przyznaję, że nie spodziewałam się, że mojej rodzinie aż tak to ciasto przypadnie do gustu. Zniknęło błyskawicznie i musiałam bardzo walczyć o chwilę przerwy na zrobienie zdjęć. Można babkę polać pysznym sosem czekoladowym, ale w zupełności wystarczy delikatne posypanie cukrem pudrem.

W mojej babce masa kakaowa jest cięższa i mniej puszysta niż masa waniliowa. Jeśli wolisz aby obie były w podobnym stopniu puszyste, to kakao wymieszaj z masą ręcznie, bez użycia miksera.

Zapraszam do przejrzenia moich wszystkich przepisów na babki.

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

  • 2 szkl mąki
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2/3 szkl cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego, najlepiej domowego
  • 3/4 szkl mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

W misce wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Masło zmiksuj z cukrem na puszystą jasną masę. Następnie, nadal miksując, dodawaj po jednym jajku. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po trochu na zmianę mleko i mąkę. Masa może się lekko zwarzyć, ale nie wpłynie to na jakość babki.

Podziel masę na dwie części, do jednej z nich dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, że dodatkowe miksowanie może spowodować, że masa kakaowa będzie cięższa, z tendencją do zakalca. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem babki, to wymieszaj kakao ręcznie, za pomocą szpatułki lub łyżki.

Foremkę wysmaruj odrobiną masła i wysyp mąką. Wkładaj na zmianę po łyżce ciemnej i jasnej masy.

Piecz w 170°C przez około godzinę, do suchego patyczka. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Babka marmurkowa 1Babka marmurkowa 2Babka marmurkowa 00Babka marmurkowa 0

Tagi: , , ,