Zapraszam dziś na tartę na kruchym spodzie, który wypełniłam bardzo prostym nadzieniem, budyniem i świeżymi owocami. Połączenie ciasta kruchego i budyniu jest świetne. Owoce dodają lekkości i wilgoci temu deserowi. Wykonanie jest proste i szybkie. Piecze się tylko spód do tarty, nakłada przestudzony budyń i układa owoce na wierzchu. Można też całość zalać galaretką, wtedy owoce dłużej zachowają świeżość i dodatkowo wzbogacimy smak tarty. Tartę owocową z budyniem i galaretką już kiedyś prezentowałam. Tym razem podaję przepis na łatwiejsze ciasto kruche, bo z dodatkiem jajka.

Tarta z budyniem i owocami

Tarta z budyniem i owocami

[proporcje na dwie tarty o średnicy 24 cm]

Kruchy spód:

  • 2 szkl (350 g) mąki
  • 3/4 kostki (150 g) masła – zimnego, najlepiej zamrożonego
  • jajko
  • 3 łyżki cukru

Nadzienie:

  • 2 paczki budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 700 ml mleka
  • owoce sezonowe (maliny, borówki, jagody, truskawki, brzoskwinie, nektarynki, winogrona)


Masło pokrój na kilka kawałków i zmiksuj na duże kawałki. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj z niego dwa placki i przełóż je do form na tartę. Dokładnie wylep brzegi i nakłuj widelcem. Piecz w temperaturze 180°C aż ciasto ładnie się zrumieni, czyli około 20 minut.

Przygotuj budyń wg przepisu, używając mniejszej ilości mleka (700 ml), przestudź, i wylej na kruchy spód. Na wierzchu ułóż owoce.

Tagi: , , , , , , , , , , , ,