Deser bardzo prosty. Kilka składników sezonowych, banalne wykonanie: pokrój, wymieszaj, zapiecz. Bardzo mi pasuje na deser po obiedzie w dzień powszedni, bo jest taki bezproblemowy. Z drugiej strony jest to całkiem fajna propozycja po ciężkim świątecznym obiedzie. A zapach a trakcie zapiekania jest cudowny. Przywodzi na myśl szarlotkę, ulepszoną przez dodatek gruszki. A orzechy są łatwiejsze do strawienia niż ciasto kruche, więc polecam taki deser osobom odchudzającym się, które muszą koniecznie zjeść coś słodkiego 🙂 Takie osoby mogą rozważyć zmniejszenie ilości orzechów w tym daniu.

Znów świetnie się sprawdziła frytownica Tefal Acti Fry. Zapiekła, wymieszała, ja tylko ustawiłam czas. Jeśli macie ochotę wypróbować to urządzenie we własnym domu, to zapraszam do udziału w konkursie na stronie fanów Gotuj pysznie i zdrowo. Do wygrania są nie tylko takie frytownice, ale i inne urządzenia wspomagające zdrowe gotowanie.

Zapiekana dynia z jabłkiem, gruszką i orzechami

Zapiekana dynia z jabłkiem, gruszką i orzechami

  • 250 g dyni
  • pół łyżki oliwy
  • pół łyżeczki cynamonu
  • jabłko
  • gruszka
  • sok z połowy pomarańczy
  • 100 g orzechów makadamia lub włoskich lub laskowych

Dynię pokrój w kostkę, wymieszaj z olejem i cynamonem i włóż do naczynia ActiFry. Zapiekaj przez 10 minut. Jabłko i gruszkę obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z sokiem z pomarańczy i orzechami makadamia. Dołóż te wszystkie składniki do naczynia ActiFry i zapiekaj przez kolejne 10 minut.

Tagi: , , , , , , ,