Czasami człowieka najdzie ochota na coś kawowego i nie chce odpuścić 😉

W takiej właśnie sytuacji wymyśliłam deser bezmleczny, który smakuje wyśmienicie! Jako bazę mlecznego smaku wykorzystałam migdały, orzechy włoskie i płatki owsiane. Dla osłody dorzuciłam daktyle i figę. Dodatkowym wypełniaczem był banan, który zapewnił jeszcze więcej słodyczy oraz delikatną konsystencję deseru. Oczywiście dosypałam też kawę. Całkiem sporo, jak na takie małe deserki. Nie martwcie się jednak ich wielkością – orzechy i suszone owoce są bardzo sycące.

Wegański deser kawowo-orzechowy

Wegański deser kawowo-orzechowy

[3 niewielkie porcje]
  • łyżka migdałów
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • łyżka płatków owsianych
  • 4 daktyle
  • figa suszona
  • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej – u mnie zbożowa
  • banan
  • 100 ml wody

Do podania:

  • szczypta kawy
  • 3 połówki orzechów włoskich

Jeśli posiadasz dobry mikser do koktajli, to wystarczy wszystkie składniki dokładnie zmiksować.

Jeśli masz zwykły blender lub malakser, to miksuj w podanej kolejności. Do malaksera włóż migdały, orzechy oraz płatki i zmiksuj na mąkę. Dodaj daktyle i figę i ponownie zmiksuj. Dodaj wodę, zmiksuj krótko na małych obrotach, aby składniki się wymieszały i pozostaw na kilka minut. Kiedy orzechy, płatki i owoce suszone wchłoną trochę wody i zmiękną, ponownie wszystko zmiksuj na wysokich obrotach. Dodaj banana i ostatni raz zmiksuj.

Masa powinna być gęsta, odrobinę lejąca.

Wegański deser kawowo-orzechowyWegański deser kawowo-orzechowyWegański deser kawowo-orzechowy

Inne desery fit:

Trufle fit Trufle fit

Lekki mus czekoladowy Wyjątkowo lekki mus czekoladowy

Czekoladowy budyń jaglany Czekoladowy budyń jaglany

Tęczowy deser owocowy Tęczowy deser owocowy

Deser truskawkowo-jarmużowy z chia Deser truskawkowo-jarmużowy z chia

Jabłka pieczone pod wegańską posypką 0 Jabłka pieczone pod wegańską posypką

Tagi: , , , , , ,