Taki makaron podałam moim córkom na Dzień Dziecka. Wytrawny czekoladowy makaron dobrze harmonizował z bardzo słodkim sosem z białej czekolady. A soczyste i lekko (jeszcze) kwaśne truskawki były świetnym uzupełnieniem tego dania.

Okazało się, że dla moich córek makaron był zbyt wytrawny. Zdecydowanie bardziej przypadł do gustu dorosłym.

Tagliatelle czekoladowe z truskawkami, w sosie z białej czekolady

Tagliatelle czekoladowe z truskawkami, w sosie z białej czekolady

  • 250 g tagliatelle czekoladowych
  • 60 g białej czekolady
  • 40 ml śmietanki kremówki
  • 200 g truskawek
  • łyżeczka cukru pudru (potrzebna tylko w przypadku niebyt słodkich truskawek)

Do metalowej lub szklanej miski wlej śmietankę i dodaj połamaną czekoladę. Miskę ustaw na garnku z wrzątkiem tak, by woda nie dotykała dna miski. Mieszaj co jakiś czas, aż czekolada rozpuści się i połączy ze śmietanką.

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Truskawki umyj, wysusz, pozbaw szypułek i pokrój na ćwiartki. Włóż je do miski i wymieszaj z cukrem pudrem, jeśli są trochę kwaśne.

Na talerze nakładaj makaron, na nim ułóż truskawki i wszystko polej sosem czekoladowym. Podawaj od razu.

 

Tagi: , , ,