W lecie i na początku jesieni można wreszcie nasycić się wszelkimi owocami. Kiedy zaspokoję już pierwszy owocowy głód, nabieram potrzeby spróbowania owoców w innej postaci niż na surowo i w całości. Pieczone nabierają intensywniejszego smaku i słodyczy. W dzisiejszej wersji nektarynki i jeżyny puszczają lekko sok, a płatki migdałów delikatnie się rumienią. Całości dopełnia miód, którym polewam wierzch owoców.

Proponuję dwie wersje podania takich nektarynek. Na podwieczorek najlepsze będą z lodami waniliowymi, a na śniadanie z gęstym jogurtem i błyskawiczną granolą.

Przepis dołączam do akcji Morelkowo Brzoskwiniowo.

Pieczone nektarynki z jeżynami

Pieczone nektarynki z jeżynami

  • nektarynki
  • jeżyny
  • płatki migdałów
  • miód płynny
  • oliwa lub masło do wysmarowania naczynia do pieczenia

Do podania – wersja deserowa:

  • lody waniliowe

Do podania – wersja śniadaniowa:

  • jogurt bałkański
  • płatki owsiane błyskawiczne
  • cukier trzcinowy lub miód (1 płaska łyżeczka na łyżkę płatków)

Nektarynki umyj, przekrój na pół, odrzuć pestki. W wysmarowanym naczyniu żaroodpornym ułóż połówki nektarynek, posyp płatkami migdałowymi, we wgłębienia po pestkach włóż jeżyny. Owoce polej po wierzchu miodem.

Piecz w 180°C przez około 45 minut.

Jeżeli podajesz nektarynki na deser, to na talerz dołóż kulki lodów waniliowych.

W wersji śniadaniowej przygotuj błyskawiczną granolę z płatków owsianych i cukru, podgrzewając je przez kilka minut na patelni, na niewielkim ogniu, często mieszając. Lekko zrumienione płatki przełóż na talerz, a kiedy cukier zastygnie, połam granolę na mniejsze kawałki. Na talerze obok nektarynek kładź kulki gęstego jogurtu posypane granolą.

Pieczone nektarynki z jeżynami 1

Pieczone nektarynki z jeżynami

Pieczone nektarynki z jeżynami new 0

 

Tagi: , , ,