Ten wypiek trudno nazwać ciastem. Nie jest też typowym panforte, bo nie zawiera mąki i cukru. Dodatkowo dodaję do niego szczyptę pieprzu, co jest ukłonem w stronę podobnego wypieku, panpepato. Poza tym część orzechów zastąpiłam nasionami, bo tak mi ostatnio bardziej smakuje. Powstał deser, który nadal jest mocno wypełniony bakaliami i świątecznymi aromatami przypraw korzennych, za to jest zdecydowanie mniej słodki, choć jak dla mnie nadal mieści się w kategorii „bardzo słodkie”. Oczywiście w Święta właśnie na takie wypieki mam ochotę: słodkie, pełne aromatycznych przypraw i bakalii. Ta wersja panforte na pewno będzie moim hitem w Święta.

Podobnie jak panforte, panforte 2smaki można przechowywać nawet przez kilka tygodni. Na szczęście jest smaczne również tuż po upieczeniu, więc możecie je zrobić w dowolnym momencie. Doskonale nadaje się na jadalny prezent dla bliskich.

Panforte 2 smaki

Panforte 2 smaki – bez mąki i cukru

[porcja na blachę formatu A4 lub blachę połowę mniejszą i 6 kokilek]
  • 700 g orzechów i nasion – u mnie:
    • 200 g orzechów włoskich
    • 150g migdałów u mnie w płatkach, ale mogą być całe
    • 25 g siemienia lnianego
    • 25 g sezamu
    • 150 g słonecznika
    • 100 g pestek dyni
  • 300 g owoców suszonych – u mnie:
    • 100 g żurawiny
    • 100 g suszonych śliwek
    • 50 g suszonych moreli
    • 50 g suszonych fig
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 300 g miodu
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej

Zmiel połowę migdałów i orzechów oraz całe siemię i sezam. Czekoladę i suszone owoce posiekaj na małe kawałki.

Do sporego garnka przełóż miód i podgrzej, ale nie gotuj, bo ciasto stanie się zbyt twarde. Dodaj całe oraz zmielone orzechy i nasiona, posiekane owoce, czekoladę, skórkę pomarańczową i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do wypieków. Jeśli używasz kokilek, to ich dno również wyłóż papierem do wypieków. Warto wcześniej nasmarować naczynia tłuszczem, aby papier dobrze przylegał i nie przesuwał się przy nakładaniu ciasta. Ciasto przełóż do formy i wyrównaj jego wierzch.

Piecz w 180°C przez około 30 minut. Wystudź, a następnie wyjmij z foremek.

Ciasto jest pyszne od razu, ale jeszcze więcej głębi nabiera po pewnym czasie. Najlepiej zawinąć je w papier do wypieków, a całość włożyć do foliowego woreczka i zawiązać. Przechowuj do kilku tygodni.

Panforte 2 smakiPanforte 2 smaki

Zobacz też przepisy:

Panforte Panforte

Panpepato Panpepato

 Kandyzowana skórka pomarańczowa

Makowa gwiazda Makowa gwiazda

Tagi: , , , , , , , ,