O takim puszystym deserze od dawna marzyłam. Połączenie pure z dyni i roztopionej białej czekolady to strzał w dziesiątkę! Na tym etapie przygotowania sporo podjadałam 😉 Ubita śmietanka dodaje lekkości temu deserowi. A całość smakuje trochę jak toffi. Dzieci po powąchaniu ucieszyły się, że im masę krówkową przygotowałam.

Dla wszystkich czekoholików mam wiadomość z ostatniej chwili.

Kasia odkurza zapomniane święto i z okazji Katarzynek zaprasza wszystkich na pieczenie na żywo ciasta czekoladowego „Brownie”. Wydarzenie będzie transmitowane na wielu platformach jednocześnie: ipla.tv, MojeCiasto.pl, fun page Kasia „Bo to Twoje ciasto”. Start w sobotę, 26-go listopada o godz. 16.00. Wystarczy włączyć internet i przygotować składniki, aby piec razem z Kasią.

Mus z dyni i białej czekolady

Mus z dyni i białej czekolady

  • pół kg dyni (u mnie zamrożona)
  • 100 g białej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%

Dynię upiecz lub ugotuj na parze (ja smażyłam na patelni Delimano Dry Cooker, na łyżce wody). Gotowa dynia powinna być miękka. Zmiksuj ją na pure. W tym czasie roztop na parze czekoladę połamaną na kawałki. Połącz czekoladę z pure z dyni – oba składniki powinny być ciepłe, aby z czekolady nie powstały grudki. Połączoną masę wystudź, starając się nie zjeść całej w tym czasie 😉 Ubij śmietankę i delikatnie wymieszaj z nią masę dyniową.

Mus z dyni i białej czekolady

Tagi: , , , , ,