Marcepan to pyszny deser, bardzo zdrowy w domowym wydaniu. Kiedyś kompletnie mi nie smakował, bo znałam tylko smak sklepowych marcepanów. Wszystko się zmieniło, kiedy spróbowałam marcepanu domowego. Zupełnie inny smak! Poza tym można regulować poziom słodyczy oraz aromat według własnego gustu.

Gorąco polecam Wam dodanie do marcepanu aromatu pomarańczowego zamiast migdałowego. Moim zdaniem to najdoskonalsze połączenie!

Domowy marcepan można później wykorzystać do domowych ciast i ciasteczek. Wystarczy schłodzić go w foremkach do lodu lub rozwałkować i wyciąć kształty.

Marcepan

Marcepan

  • szklanka migdałów bez skórki lub płatków migdałów
  • 1-2 łyżki syropu klonowego
  • 3-4 krople aromatu pomarańczowego lub migdałowego

W malakserze zmiksuj migdały na mąkę. Dodaj aromat oraz stopniowo syrop klonowy i miksuj. Syrop klonowy dodawaj powoli, aby uzyskać odpowiednią konsystencję marcepanu. Powinna powstać plastyczna masa.

Masę marcepanową możesz ułożyć w foremkach do lodów i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Możesz również rozwałkować go na grubość 5 mm, schłodzić, a następnie wyciąć wybrane kształty małymi foremkami.

Gotowe drobne marcepanowe kształty można wykorzystać do dekoracji tortów, ciast (np. torciku makowego na jaglanym spodzie) i deserów lub zjadać jako słodką przekąskę, bez innych dodatków. Warto też wypróbować śliwki w czekoladzie, nadziewane marcepanem.

Marcepan

Zobacz też przepisy:

Śliwki z marcepanem w czekoladzie Śliwki z marcepanem w czekoladzie

Torcik makowy na jaglanym spodzie Torcik makowy na jaglanym spodzie – wegański, bezglutenowy i bez cukru

Tort boisko do piłki ręcznej Tort boisko do piłki ręcznej – z masy plastycznej z pianek marshmallow

Domowa czekolada bez cukru Domowa czekolada, bez cukru, wegańska

Nutella domowa Domowa nutella – z uprażonych orzechów laskowych – przepyszna!

Tagi: , , ,