W upał lody są bardzo wskazane. Najlepiej, jeśli wcześniej przygotujemy je sami. Jeszcze lepiej, gdy mamy mleko i śmietanę prosto od krowy. Na wakacjach u Cioci zachwyciłam się smakiem prostych domowych lodów, przy których pracy jest tylko chwilka, a potem czeka nas już tylko przyjemność jedzenia. Z najprostszych składników powstaje pyszny i atrakcyjnie wyglądający deser.

Lody śmietankowo-malinowe

Lody śmietankowo-malinowe

  • pół litra śmietanki
  • 2 łyżki cukru
  • ew. łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, najlepiej domowego
  • około pół szkl soku malinowego

Śmietankę ubij prawie na sztywno. Dodaj cukry i ubij na małych obrotach.

Ubitą śmietanę wymieszaj szpatułką z połową soku. Przełóż masę do pojemnika, nalej trochę soku na wierzchu, zamknij i wstaw do zamrażalnika.

Po godzinie wyjmij lekko zmrożoną, ale w środku płynną masę. Dolej jeszcze trochę soku i wymieszaj niezbyt dokładnie, skupiając się na zmrożonych już lekko brzegach.

Ponownie wstaw do zamrażalnika. Po upływie pół godziny ponownie polej sokiem i przemieszaj.

Po kilku godzinach lody są gotowe do spożycia.

Lody śmietankowo-malinowe 1Lody śmietankowo-malinowe 2

Lody śmietankowo-malinowe 0

Tagi: , , ,