Wiórki świeżo starte z orzecha kokosa to zupełnie co innego niż te suszone, kupowane w sklepie. Świeże są wilgotne, wręcz soczyste, i pyszne. Właśnie z takich wiórków zrobiłam te pyszne domowe lody.

Jeśli nie wiesz jak rozłupać kokosa, zajrzyj tutaj.

Skorzystałam z przepisu Ani.

Lody kokosowe

Lody kokosowe

  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 250 ml śmietanki 30%
  • cukier puder do smaku (około 2 łyżek)
  • wiórki kokosowe (1/3 szklanki), świeżo starte

Schłodzoną śmietankę ubij. Osobno zmiksuj mleko z dodatkiem cukru. W misce wymieszaj ubitą śmietankę, spienione mleko i wiórki kokosowe. Miskę wraz z zawartością włóż do zamrażalnika. Zamrażaj przez około 2 godziny, co jakiś czas mieszając.

Tagi: , , , , , , ,