Lody bazyliowe są orzeźwiające, bardzo smaczne i zdrowe. Intensywne w smaku, mocno bazyliowe. Można ich nawet wcale nie słodzić, jeśli akceptujesz niski poziom cukru. Posłodziłam lody bazyliowe syropem z agawy i uznałam, że wyszły trochę zbyt słodkie, dlatego proponuję dodać tylko jedną łyżkę syropu do tej ilości składników.

Z podanych proporcji zostało mi jeszcze trochę gęstego koktajlu, który przerobiłam na pyszną lemoniadę bazyliową. Przepis wkrótce!

Lody bazyliowe

Lody bazyliowe

  • 100 g ogórków – 1 szt
  • 100 g szpinaku – duża garść
  • kilkanaście listków bazylii
  • sok z połowy cytryny
  • 1-2 łyżki syropu z agawy

Ogórki obierz, szpinak oraz bazylię umyj i osusz. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj w malakserze. Przelej do foremek na lody na patyku lub do innego pojemnika. Zamrażaj 6 godzin.

Lody bazyliowe 1Lody bazylioweLody bazyliowe

Zobacz też:

Lody truskawkowo-bananowe na patyku Lody truskawkowo-bananowe na patyku

Lody jogurtowe z owocami i migdałami Lody jogurtowe z owowcami i migdałami

Lody na patyku truskawkowo-kokosowe Lody na patyku truskawkowo-kokosowe

Lody śmietankowo-malinowe Lody śmietankowo-malinowe

Domowe lody waniliowe Lody waniliowe (+film)

Tagi: , , , ,