Dziś świętujemy ósme urodziny bloga 2 smaki. Dziękujemy, że z nami jesteście 🙂

Tyle się ostatnio dzieje, że nie miałam zbyt wiele czasu na przygotowanie wyjątkowego deseru. Wczoraj spędziłam bardzo miłe popołudnie w babskim gronie, i zdążyłam tylko przemyśleć, co uda mi się zrobić dzisiaj. Poszłam w to, co lubię, czyli poszukałam najprostszych rozwiązań. Proponuję Wam znane i lubiane jabłka pod kruszonką, ale tym razem kruszonka jest bez mąki, wspaniale chrupiąca i mocno migdałowa. Skarmelizowany sos maślano-miodowy jest cudowny w smaku i świetnie pasuje do migdałów i jabłek.

Jeżeli chcecie urozmaicić ten deser, proponuję podać do nich schłodzony gęsty jogurt, posypany startą skórką cytrynową. Lekko kwaśny, aksamitny jogurt fajnie kontrastuje ze słodką i chrupiącą kruszonką.

Jabłka pod migdałową kruszonką

Jabłka pod migdałową kruszonką

[forma 23 x 15 cm]
  • 700 g jabłek
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 60 g płatków migdałów
  • 25 g masła (1,5 łyżki)
  • łyżka mleka
  • 3 łyżki miodu

Jabłka obierz, pokrój na ósemki, pozbaw gniazd nasiennych, a każdą cząstkę pokrój jeszcze na 2-3 kawałki. Włóż owoce do formy do zapiekania, posyp cynamonem i wymieszaj.

W małym garnuszku rozpuść masło z mlekiem, dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj płatki migdałów i znowu wymieszaj. Tak przygotowana kruszonką posyp jabłka.

Piecz w 180-190°C przez około 20 minut, do ładnego zrumienienia migdałów.

Jabłka pod migdałową kruszonką 1Jabłka pod migdałową kruszonką 2Jabłka pod migdałową kruszonką 3Jabłka pod migdałową kruszonką 0

Tagi: , , , ,