Jakoś w te chłodniejsze dni słodycze za mną chodzą. Najlepsze są oczywiście takie domowe, przygotowane samodzielnie, w ulubionych proporcjach. Wcześniej nie przypuszczałam, że domowa nutella jest taka prosta do wykonania. W zasadzie wystarczą orzechy laskowe i gorzka czekolada. Ze względu na dzieci dodałam cukier i mleko. Dzięki tym dodatkom, nutella nie twardnieje zbyt mocno w lodówce i cały czas jest gotowa do smarowania.

Wykonanie nutelli jest proste, ale wymaga trochę cierpliwości, bo miksowanie powinno trwać koło 15 minut. W tym czasie z orzechów zdąży wydzielić się tłuszcz, a czekolada stanie się płynna, mimo, że nie była oddzielnie podgrzewana.

Nutella domowa

Domowa nutella

  • 150 g orzechów laskowych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego lub zwykłego
  • 50 ml mleka

Orzechy upraż na suchej patelni, czyli smaż kilka minut na średnim ogniu, często mieszając. Ich skórka powinna lekko popękać. Przełóż orzechy na czystą ściereczkę lub mocny ręcznik papierowy, zrób z niego sakiewkę z orzechami w środku i poruszaj ściereczką, aby orzechy pocierając jeden o drugi zostały pozbawione skórki.

Obrane orzechy włóż do malaksera i miksuj na najwyższych obrotach. Na początku powstaną drobne suche kawałki, ale szybko zaczną zmieniać konsystencję na mokry piasek. Na tym etapie dodaj czekoladę połamaną na kostki i znowu zmiksuj na wysokich obrotach. Masa powoli stanie się mokra i półpłynna. Całe miksowanie powinno potrwać koło 15 minut. Dodaj mleko, cukier i zmiksuj wszystko dokładnie.

Gotową masę przełóż do słoika. Zmieści się na pewno, bo bez trudu zjesz ewentualny nadmiar 😉 Przechowuj zamkniętą nutellę z lodówce.

Nutella domowa 1Nutella domowa 2Nutella domowa 3Nutella domowa 4Nutella domowa 5Nutella domowa 6Nutella domowa 7Nutella domowa 00

Nutella domowa 0

Tagi: , , ,