Zapraszam na deser pełen witamin, który da Wam energię na kolejne godziny. Bez cukru, naturalnie słodki, pełen wyrazistych smaków. Z dodatkiem migdałów i nasion chia. Kolory warstw powstały dzięki dodaniu truskawek i jarmużu.

Czy wiecie, że migdały i orzechy warto namaczać przez noc w wodzie, aby pozbyć się z nich kwasu fitowego? Ten kwas zmniejsza wchłanianie minerałów do organizmu.

Deser truskawkowo-jarmużowy z chia

Deser truskawkowo-jarmużowy z chia

  • 1-1,5 banana
  • łyżka nasion chia
  • garść migdałów
  • szkl truskawek – świeżych lub mrożonych
  • duża garść jarmużu
  • 200 ml wody

Migdały najlepiej namoczyć przez noc, aby pozbyć się fitynianów niekorzystnych dla zdrowia. Jeśli nie masz na to czasu, to zalej je wrzątkiem i pozostaw na 10 minut. Następnie odsącz migdały z wody i obierz ze skórki.

Do malaksera włóż migdały, banany, chia i 100 ml wody. Zmiksuj na najwyższych obrotach przez pół minuty. Odlej pół szklanki zmiksowanego gęstego koktajlu.

Do pozostałego koktajlu dodaj truskawki i zmiksuj przez pół minuty na najwyższych obrotach. Przelej do dwóch lub trzech szklanek, starając się zebrać ze ścianek miksera jak najwięcej koktajlu.

Do malaksera przełóż odlany koktajl, dodaj jarmuż, 100 ml wody i znowu zmiksuj na najwyższych obrotach przez pół minuty. Przelej do szklanek na warstwę truskawkową. Podawaj natychmiast.

Deser truskawkowo-jarmużowy z chia 1Deser truskawkowo-jarmużowy z chia 00Deser truskawkowo-jarmużowy z chia

 

Tagi: , , , ,