Zapraszam na deser pełen witamin, który da Wam energię na kolejne godziny. Bez cukru, naturalnie słodki, pełen wyrazistych smaków. Z dodatkiem migdałów i nasion chia. Kolory warstw powstały dzięki dodaniu truskawek i jarmużu.
Czy wiecie, że migdały i orzechy warto namaczać przez noc w wodzie, aby pozbyć się z nich kwasu fitowego? Ten kwas zmniejsza wchłanianie minerałów do organizmu.
Deser truskawkowo-jarmużowy z chia
- 1-1,5 banana
- łyżka nasion chia
- garść migdałów
- szkl truskawek – świeżych lub mrożonych
- duża garść jarmużu
- 200 ml wody
Migdały najlepiej namoczyć przez noc, aby pozbyć się fitynianów niekorzystnych dla zdrowia. Jeśli nie masz na to czasu, to zalej je wrzątkiem i pozostaw na 10 minut. Następnie odsącz migdały z wody i obierz ze skórki.
Do malaksera włóż migdały, banany, chia i 100 ml wody. Zmiksuj na najwyższych obrotach przez pół minuty. Odlej pół szklanki zmiksowanego gęstego koktajlu.
Do pozostałego koktajlu dodaj truskawki i zmiksuj przez pół minuty na najwyższych obrotach. Przelej do dwóch lub trzech szklanek, starając się zebrać ze ścianek miksera jak najwięcej koktajlu.
Do malaksera przełóż odlany koktajl, dodaj jarmuż, 100 ml wody i znowu zmiksuj na najwyższych obrotach przez pół minuty. Przelej do szklanek na warstwę truskawkową. Podawaj natychmiast.
Tagi: banan, chia, jarmuż, migdały, truskawki
Slinotok
A ja dzisiaj chia dodalam do pesto…
Jestem bardzo ciekawa jak smakuje pesto z chia 🙂 Wyszło bardziej gęste?
Dodalam pol na pol tj.pol porcji ziaren slonecznika i pol.porcji chia. Gestosc mozesz regulowac iloscia.oliwy. ja lubie gestawe
Mega fajny:) właśnie dzisiaj o czyms takim myślałam tylko zamiast wody dam kefir.
Świetny pomysł! 🙂
Ślicznie to wygląda Olu 🙂
Dziękuję, Beatko 🙂 A jakie pyszne i do tego zdrowe 🙂
No juz nie wiem czy pączki smażyc czy chię pic …. Boże nie wiem ….
Kram, najpierw chię, to później nasycisz się jednym pączkiem 🙂 Pączek na Tłusty Czwartek musi być!
O, tak !
Kram, czyli rozumiem, że była chia i był pączek 🙂