Ten deser na pewno zrobię na Święta. Najważniejsze, że można go przyrządzić dużo wcześniej. Poza tym jest pyszny. I świetny na niespodziewanych  gości.

Zobacz też film z przygotowania takich markiz lodowych.

Deser lodowy (herbatniki z lodami mascarpone)

Deser lodowy (herbatniki z lodami mascarpone)

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 8 mielonych migdałów (lub wiórków kokosowych)
  • odrobina zmielonej kawy (na czubek noża)
  • ew. bita śmietana
  • ciastka czekoladowe (np. domowe ciastka czekoladowe lub herbatniki LU Łakotki kakaowe)

Jeżeli dodajemy wiórki, to dobrze jest sparzyć je odrobiną wrzątku – będą miękkie i delikatne. Wszystkie składniki masy wymieszaj. Bitą śmietanę dodaj na końcu i mieszaj delikatnie. Na ciastko nałóż masę i drugie ciastko – powstaną dwa ciastka z masą w środku (jak markizy na przykład, ale z grubszą warstwą masy). Włóż do zamrażalnika na co najmniej godzinę.

Uwaga: Bita śmietana sprawia, że masa jest delikatniejsza i bardziej rzadka. I znacznie zwiększa ilość przyrządzanego deseru. Nie można jednak dodać jej zbyt dużo, bo rzadką masę trudno utrzymać pomiędzy ciastkami. Ja ostatnio coraz częściej wybieram wersję bez bitej śmietany.

Deser lodowy (herbatniki z lodami mascarpone)

Tagi: , , , , ,