Zapraszam na pyszne czekoladowe serca. Przyozdobione „od serca” przeze mnie i Klarę  🙂 Jest to jeden z prostszych do wykonania przepisów. Czasu zajmuje niewiele – choć zależy to od inwencji przy ozdabianiu… Jeżeli przyozdobione serca włożysz na 10-15 minut do zamrażalnika, to całość zajmie Ci tylko pół godziny. Czyli śmiało możecie jeszcze dziś, nawet po południu, zabrać się do przygotowania takiego słodkiego upominku dla kogoś bliskiego.

Czekoladowe serduszka

Czekoladowe serca na Dzień Kobiet

  • tabliczka czekolady – gorzkiej lub mlecznej
  • kolorowe posypki spożywcze
  • bakalie

Miskę z połamaną czekoladą ustaw na garnuszku z wrzącą wodą. Woda nie może dotykać dna miski. Mieszaj czekoladę od czasu do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Uważaj, aby nie przypalić czekolady – często wystarczy aby w garnku na początku był wrzątek, a kiedy postawisz na nim miskę możesz już wyłączyć ogień lub zostawić bardzo mały.

Na desce do krojenia lub blaszce do pieczenia połóż papier śniadaniowy lub pergamin. Narysuj na nim ołówkiem serca. Ja odrysowałam od foremki do wycinania ciastek. Łyżeczką nakładaj płynną czekoladę. Jeśli za bardzo się rozlewa poza narysowane kształty, to poczekaj chwilę aż masa lekko przestygnie i stanie się gęściejsza. Uformowane serca udekoruj posypkami lub bakaliami.

Deskę z sercami włóż na 10-15 minut do zamrażalnika lub na godzinę do lodówki.

Tagi: , ,