Do pary z cukinią w cieście z kozim serem przygotowałam cukinię na słodko. Liczyłam, że uda się dzieciom warzywo przemycić. Przeliczyłam się, jeśli chodzi o starsze córki. Nie chciały nawet spróbować. Za to Łucja nie chciała potem placuszków bez cukinii 🙂 Zakładam więc, że cukinia w cieście jest pyszna, a moje starsze córki są… konsekwentne 😀

Obrana cukinia jest mniej wyczuwalna od cukinii ze skórką. Sprawia, że placuszki są bardziej wilgotne, ale nie wyczuwa się za bardzo jej smaku. Główny aromat tych krążków to cynamon.

Przypominam o konkursie na stronie fanów 2 smaki na Facebook’u. Na razie szanse na wygraną są bardzo duże 🙂

Cukinia w cieście z cynamonem

Cukinia w cieście z cynamonem

  • nieduża cukinia
  • 2/3 szkl mąki (110 g)
  • jajko – oddzielnie białko i żółtko
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Zmiksuj mąkę, żółtko, mleko, cukier i cynamon. Ubij pianę z białka, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Cukinię umyj, osusz, obierz i pokrój na plastry grubości pół centymetra. Rozgrzej patelnię i natłuść ją delikatnie przed smażeniem pierwszej partii placuszków. Każdy krążek cukinii zanurzaj w cieście (pomagałam sobie długą wykałaczką), a następnie przekładaj na patelnię. Smaż z obu stron, aż do ładnego zrumienienia – trzeba zaglądać na spód placuszka.

Tagi: , , , ,