Coś z kilku dość prostych składników, co przyjemnie się przygotowuje i świetnie smakuje. Pieczarkowe risotto jest idealne na obiad po pracy. Można odprężyć się już przy mieszaniu i doglądaniu. A samo risotto jest sycące, rozgrzewające i kojące. Polecam na zimne jesienne popołudnia 🙂

Jeśli masz ochotę spróbować risotta, ale nie chcesz stać przy garnkach, to zajrzyj w sobotę do IKEA Targówek. Będzie pokaz kulinarny i degustacja.

Polecamy winoPolecamy wino: proponujemy wypróbować dębowe sauvignon blanc. Jeżeli dodajesz wino do risotto, to warto do kieliszków nalać to samo wino.

Risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami

  • 200 g ryżu na risotto, np. Arborio, Carnaroli
  • 300 g pieczarek
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • litr bulionu warzywnego lub grzybowego (użyłam bulionu z marchewki, pora i natki pietruszki)
  • 100 ml białego wina – można pominąć, jeśli nie masz
  • pół pęczka natki pietruszki (3 łyżki posiekanej)
  • 50 g parmezanu
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo zmielony

Pieczarki oczyść i pokrój na plastry grubości około 5 mm. Cebulę obierz i posiekaj, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

Do wysokiego garnka nalej oliwę, włóż pieczarki, dopraw solą, pieprzem, przykryj i smaż przez 1-2 minuty na małym ogniu, aż grzyby zmiękną. Przełóż je do miseczki, przykryj aby nie wystygły. Do garnka z oliwą ze smażenia pieczarek włóż cebulę i czosnek. Przykryj i smaż na małym ogniu przez kilka minut, aż warzywa się zeszklą, ale nie zrumienią.

Do cebuli i czosnku dodaj ryż. Smaż na średnim ogniu przez minutę, mieszając. Wlej wino i gotuj nadal, mieszając od czasu do czasu, aż wino odparuje. Dodaj pierwszą chochlę bulionu, gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kiedy ryż wchłonie bulion dolej kolejną chochlę i znów gotuj.

Po 15 minutach gotowania ryżu z dolewaniem bulionu, dodaj również odłożone pieczarki. Możesz zostawić kilka do dekoracji dania. Nadal gotuj ryż, dolewając bulion. W sumie ryż powinien gotować się przez niecałe 20 minut. Po tym czasie powinien być w środku al dente, czyli stawiać delikatny opór zębom.

Wyłącz ogień, dodaj do ryżu posiekaną natkę pietruszki, starty parmezan, masło i wymieszaj dokładnie. Podawaj od razu.

Tagi: , , , , , , , , , , ,