Jak przystało na Hawajski Weekend, dziś była u nas pizza hawajska. Dawno jej nie jadłam i zdążyłam zapomnieć, że tak ją lubię 😉 Słodkie i soczyste kawałki ananasa sprawiają, że pizza jest wilgotna, lekko orzeźwiająca w smaku.

Podobne przepisy: Pizza, Pizza-roladki z pieczarkami lub szynką, Pizza-roladki serowe, Pizza-roladki z warzywami pieczonymi.

Pizza hawajska

Pizza hawajska
Ciasto:

  • 5 dkg drożdży (kiedyś dawałam więcej, teraz uważam, że tyle wystarczy)
  • 400 g mąki
  • 200 ml wody mineralnej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru

Sos pomidorowy:

  • koncentrat pomidorowy
  • czosnek
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego przeciśniętego przez praskę

Dodatki:

  • mozzarella (w woreczku, w zalewie)
  • 10 dkg wędliny (polecam polędwicę łososiową)
  • 5 plastrów ananasa z puszki
  • 5 dkg żółtego sera
  • oregano

Przygotuj ciasto wg przepisu i rozwałkuj na dwa duże placki (każdy ma wypełniać prawie całą blachę z piekarnika). Ułóż placki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Wymieszaj składniki sosu i dodaj tyle wody by uzyskać konsystencję keczupu. Posmaruj sosem placki pizzy. Teraz układaj kolejno: plastry mozzarelli, plastry wędliny, kawałki ananasa, starty żółty ser. Na wierzchu delikatnie posyp oregano. Wstaw do dobrze rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200°C, z termoobiegiem, z włączoną dolną i górną grzałką. Ja piekę przez 8 minut. Wyjmij pizzę z piekarnika, kiedy brzegi ciasta będą ładnie zrumienione.



Tagi: , , , , , , ,