Najwyższy czas nauczyć się robić porządne kluski leniwe! Twarde umiałam robić już wcześniej 😉
Na filmie Ania zdradza swój sekret jak nie rozgotować klusek leniwych. Dla mnie jest to odkrycie. Już nigdy nie rozgotuję klusek, kopytek ani pierogów! Poza tym, to z tego przepisu kluski wychodzą bardzo delikatne, co znacznie poprawia ich szanse u dzieci 😉

Tak mnie ucieszyło, że kluski leniwe są proste i szybkie do zrobienia, że od razu wykonałam samodzielną próbę. Efekty możecie zobaczyć na zdjęciach poniżej. Za radą Ani sera nie mieliłam, tylko rozdrobniłam widelcem, aby twarogowe grudki były wyraźnie wyczuwalne.

Kluski leniwe

Kluski leniwe

  • 75 dag twarogu (najlepiej tłustego)
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki pszennej (plus mąka do posypania stolnicy)
  • sól

Ser możesz zmielić lub tylko rozdrobnić widelcem, dzięki czemu kluski będą intensywniej serowe.
Do miski włóż ser i żółtka i wymieszaj. Białka ubij na sztywno. Do sera dodaj mąkę i ubitą pianę z białek. Wymieszaj ręką krótko. Dobre ciasto na leniwe upuszczone z łyżki na deskę nie odkształca się i jest plastyczne (jeżeli jest taka potrzeba to można zwiększyć ilość mąki.
Z ciasta formuj wałeczki i krój ukośnie na nieduże kluseczki. Gotuj w 3-4 l osolonej wody, do momentu gdy kluski wypłyną, czyli jakieś 2 minuty na małym ogniu (można nawet odstawić garnek z ognia). Podawaj polane masłem z bułką tartą lub samym masłem i cukrem (oczywiście można też na słono lub np. ze śmietanką lub sosem grzybowym).

Tagi: , , ,