Od kilku dni trwa kampania: Makaron rządzi zdrowo. Ta akcja jest mi bliska nie tylko dlatego, że ma charakter społeczny i dotyczy zdrowego odżywiania, ale przede wszystkim dlatego, że mowa w niej o makaronie, który moja rodzina uwielbia. Zajada go regularnie nawet Łucja (kto zagląda na stronę 2 smaki na Facebooku, ten widział Łucję w akcji 😉 ). Czy wiecie, że makaron zawiera tryptofan, który jest niezbędnym dla organizmu człowieka składnikiem do produkcji serotoniny – hormonu szczęścia? Jedząc makaron poprawiamy sobie samopoczucie 🙂

Jeśli masz ochotę przejrzeć wszystkie moje potrawy z makaronem, zapraszam 🙂

Nie przedłużam już, do dzieła!

Ten makaron w moim wykonaniu był bardzo sycący. Możesz spokojnie zmodyfikować przepis i dać więcej śmietany i ziół, żeby danie nabrało lekkości. Jeśli nie znasz wspaniałego smaku smażonych listków szałwii, to najwyższy czas spróbować!


Makaron z kurkami w sosie śmietanowym ze smażonymi listkami szałwii

  • 400 g kurek
  • kubek śmietany 12%
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • 2 małe cebulki
  • ząbek czosnku
  • listki świeżej szałwii
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • świeżo starty grana padano ( lub inny twardy włoski ser)

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na chrupko listki szałwii. Przełóż na ręcznik papierowy, aby osuszyć je z tłuszczu. Do masła dolej oliwę, dorzuć posiekane cebule i czosnek i zeszklij. Dodaj oczyszczone grzyby i duś aż będą miękkie, a płyn wyparuje. Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, ser, sól i pieprz. Wymieszaj, dodaj ugotowany makaron. Na talerzach rozłóż makaron z kurkami, a na wierzchu ułóż smażone listki szałwii.

Wpis sponsorowany

Tagi: , ,