Co szykujecie na 25 października, czyli Światowy Dzień Makaronu?
Ja naszykowałam warzywną lazanię. W moim ulubionym stylu: lekką, a jednocześnie sycącą. Pieczarki i karmelizowany por nadają smak temu daniu. Beszamel i cukinia dodają soczystości. Mozzarella wspaniale się ciągnie i wzbogaca smak.

Lazania z cukinia i pieczarkami

Lazania z cukinią i pieczarkami

  • płaty lazanii (lasagne) – ja zwykle zużywam 12 sztuk, czyli niecałe opakowanie
  • cukinia
  • kilka pieczarek
  • kawałek pora długości 10 cm
  • 300 g twardej mozzarelli
  • beszamel: mąka, masło i mleko
  • sól
  • oliwa

Używam naczynia żaroodpornego, na którego dnie mieszczą się 3 płaty lazanii i kładę w sumie cztery warstwy płatów. Ty, oczywiście możesz użyć blaszki innej wielkości. Wtedy trzeba będzie odpowiednio zmodyfikować proporcje.

Najpierw oczyść pora i pokrój na plasterki. Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy, dodaj pora, sól i smaż na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut. Por powinien się zeszklić. Następnie podnieś pokrywkę i smaż jeszcze kilka minut aż cały płyn odparuje i por lekko się zrumieni.

Cukinię i pieczarki oczyść i pokrój na plastry. Mozzarellę zetrzyj na dużych oczkach tarki lub zmiksuj.

Beszamel przygotuj według przepisu.

Dno naczynia żaroodpornego lub blachy posmaruj obficie oliwą. Ułóż pierwszą warstwę płatów makaronu i obficie rozsmaruj na niej beszamel. Rozłóż równomiernie cukinię, pieczarki i pora. Posyp startą mozzarellą. Polej beszamelem, zwracając szczególną uwagę na brzegi potrawy. Ułóż kolejną warstwę płatów, beszamelu, warzyw, mozzarelli i beszamelu. I jeszcze jedną. Na wierzchu rozłóż ostatnią warstwę płatów, polej beszamelem, posyp mozzarellą. Piecz 40 minut w temperaturze 200-220°C.

Lazania z cukinia i pieczarkami 1Lazania z cukinia i pieczarkami 2Lazania z cukinia i pieczarkami 3Lazania z cukinia i pieczarkami 4

Lazania z cukinia i pieczarkami

Tagi: , , , , ,