Mam dla Was propozycję na wegański obiad w wersji odświętnej. Zapiekanka z soczewicy duszonej z warzywami i winem smakuje wybornie. Przykrycie farszu ciastem francuskim zapewnia zachowanie całego aromatu w środku, daje też element niespodzianki. Poza tym ładnie się prezentuje.

My tą zapiekankę zjedliśmy na obiad wielkanocny. Cała rodzina jest już zaznajomiona z naszą dietą i nikt się za bardzo nie zdziwił, że nia ma na stole mięsa. To znaczy były kotlety schabowe dla dzieci. A dla dorosłych wegański żurek i właśnie ta zapiekanka podana z sałatą. Wszystkim smakowało i wszyscy wzięli dokładki, co było lepszą pochwałą tej potrawy, niż tysiąc słów 🙂

Część farszu zostawiłam bez zapiekania pod ciastem, a dwa dni później odgrzałam go w rondelku i podałam z sałatami i paluszkami z ciasta francuskiego z kminkiem i odrobiną soli gruboziarnistej. Też pysznie i elegancko!

Skorzystałam z przepisu na blogu Jadłonomia.

Polecamy winoPolecamy wino: do soczewicy z warzywami polecamy wino lekkie, które nie przyćmi smaku potrawy. My piliśmy Aufstand Riesling Trocken.

 

Zapiekanka z soczewicy pod ciastem francuskim

Zapiekanka z soczewicy pod ciastem francuskim

[naczynie do zapiekania formatu kartki A4; 
ja użyłam kilku mniejszych naczyń i jeszcze trochę farszu mi zostało]
  • 2 szkl soczewicy zielonej
  • szkl suszonych grzybów
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • łodyga selera naciowego
  • 2 czerwone cebule
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 goździki
  • łyżeczka tymianku
  • olej
  • szkl czerwonego wina
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ćwierć szkl koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • ciasto francuskie

Grzyby zalej najmniejszą ilością wody, któa je przykryje. Odstaw na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc. Soczewicę zalej 4 szklankami wody, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Pod koniec dodaj pół łyżeczki soli.

Marchewki, pietruszkę i cebulę obierz, a selera umyj. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę o boku około pół centymetra. Do dużego garnka wlej olej, dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu, często mieszając, przez 5 minut. Dodaj pozostałe warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, goździki oraz tymianek i smaż na niewielkim ogniu przez 10 minut.

Grzyby dokładnie odsącz, ale zachowaj wodę. Pokrój je w drobką kostkę i dodaj do warzyw. Dodaj też ugotowaną soczewicę i wszystko dokładnie wymieszaj.

Dolej wino i gotuj 10 minut, bez przykrycia, aby alkohol odparował. Dodaj wodę z moczenia grzybów, sos sojowy oraz koncentrat pomidorowy i gotuj pod przykryciem 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne lub kokilki nasmaruj olejem. Przełóż przygotowany farsz, rozprowadź równomiernie, delikatnie ugnieć i wyrównaj powierzchnię. Przykryj ciastem francuskim. Ja moje ciasto wcześniej lekko rozwałkowałam, aby jego warstwa był cieńsza, ale nie jest to konieczne. Piecz w 200°C przez 20 minut.

Podawaj z sałatami.

Zapiekanka z soczewicy pod ciastem francuskim 1Zapiekanka z soczewicy pod ciastem francuskim 2Zapiekanka z soczewicy pod ciastem francuskim 3Zapiekanka z soczewicy pod ciastem francuskim 4Zapiekanka z soczewicy pod ciastem francuskim 5Zapiekanka z soczewicy pod ciastem francuskim 6Zapiekanka z soczewicy pod ciastem francuskimZapiekanka z soczewicy pod ciastem francuskim

Tagi: , , , , , , , , , , , , ,