Kolejna tarta wytrawna. Przyznaję, że jest to moja specjalność i zaczynam powoli wierzyć w słowa innych, że moje tarty są świetne 🙂 Dziś zapraszamy z Anią na lekcję pieczenia tarty, gdzie zdradzam moje sposoby na tartę doskonałą. Film składa się z kilku części, więc jeśli interesuje Was samo ciasto na tartę, to można kliknąć w link, który ukazuje się na początku filmu.

Wymienione w tytule dodatki do tej tarty mówią same za siebie. Kto lubi tego typu składniki będzie zachwycony. Jeśli ktoś nie zna tych smaków, to gorąco zachęcam do wypróbowania kombinacji szparagów, łososia i sera koziego 🙂

Tarta ze szparagami, łososiem i serem kozim

Tarta z zielonymi szparagami, łososiem i serem kozim

[Porcja na jedną dużą formę do tarty i 2 tartaletki]

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150 g zimnego masła (ja wcześniej zamrażam masło)
  • żółtko
  • 1/2 szkl zimnej wody
  • pół łyżeczki soli

Baza jajeczna: (do jednej porcji ciasta wystarcza mi połowa tej ilości bazy)

  • 0,3 l śmietany
  • 5 jaj
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Nadzienie:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 100 g łososia wędzonego
  • 50 g twardego sera koziego

Ciasto wykonaj i podpiecz wg przepisu. Składniki bazy zmiksuj. Szparagi umyj, obierz, odetnij główki. Łodygi podgotuj we wrzątku przez 2 minuty. Plastry łososia pokrój na paski, ser pokrój w kostkę. Na podpieczonym kruchym spodzie rozłóż łodygi i główki szparagów, paski łososia i kostki sera. Wszystko zalej delikatnie bazą. Ostrożnie, aby baza się nie wylała. Najlepiej podpiec tartę z małą ilością bazy, a kiedy się zetnie dolać kolejną warstwę i znów podpiec. Tarta jest upieczona kiedy baza jest ścięta, nie płynna, ale nadal wilgotna. Po wyjęciu odczekaj parę minut, aby baza jajeczna stężała.


Tagi: , , , , , , ,