Bardzo lubię tarty. To moja kolejna wersja smakowa tradycyjnej tarty. Zielone szparagi i parmezan to dla mnie jedno z najlepszych połączeń 🙂
Wpis bierze udział w akcji: Dieta przyszłej mamy.
Tarta z zielonymi szparagami
Ciasto:
- 300 g mąki
- 150 g zimnego masła (ja wcześniej zamrażam masło)
- żółtko
- 1/2 szkl zimnej wody
- pół łyżeczki soli
Baza jajeczna: (do jednej porcji ciasta wystarcza mi połowa tej ilości bazy)
- 0,3 l śmietany
- 5 jaj
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Nadzienie:
- pęczek zielonych szparagów
- garść parmezanu
[Listonic]
Ciasto i bazę wykonaj wg przepisu. Szparagi zalej wrzątkiem i gotuj 2-3 minuty, aż będą al dente. Na podpieczonym spodzie rozłóż szparagi, zalej bazą, oprósz parmezanem. Piecz w 180°C około 15 minut.
Tagi: gałka muszkatołowa, parmezan, szparagi, tarta
Jaka ładna! 🙂 Lubię szparagi:)
Dzięki, Majanko! Ja też je bardzo lubię.