Tarta na mące owsianej i mące pszennej pełnoziarnistej. Pełna różnych warzyw, z naciskiem na szparagi. Polałam je mieszanką mleka kokosowego, jajek i curry, co nadało tarcie lekko azjatyckiego charakteru. Baza na mleku kokosowym mocno wsiąkła w farsz i nie było jej za bardzo widać, za to była wyraźnie wyczuwalna w smaku.

Zapraszam do przejrzenia wszystkich przepisów na tarty.

Tarta owsiana z warzywami i szparagami

Tarta owsiana ze szparagami z azjatycką nutą

[2 tarty o średnicy 28 cm]

Kruchy spód:

  • 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 70 g mąki owsianej
  • 200 g zimnego masła
  • żółtko
  • 1/2 szkl zimnej wody
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • marchewka
  • pietruszka
  • cukinia
  • 4 pieczarki
  • sól, pieprz
  • pęczek zielonych szparagów

Baza jajeczna:

  • 2 małe puszki (165 ml) mleka kokosowego
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • łyżeczka curry

Kruchy spód przygotuj wg przepisu, pamiętając o zmianie mąki na pełnoziarnistą i owsianą. Ciasto z dodatkiem mąki owsianej jest bardziej wilgotne i wymagające intensywnego podsypywania mąką pełnoziarnistą przy wałkowaniu.

Baza. Wszystkie składniki bazy dokładnie zmiksuj.

Farsz. Marchewkę, pietruszkę i pieczarki umyj i obierz. Cukinię umyj i osusz. Wszystkie warzywa pokrój na plasterki. Na dużą patelnię wlej oliwę, dodaj marchewkę i pietruszkę. Smaż przez 10 minut na niewielkim ogniu, pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj pieczarki, cukinię i smaż jeszcze przez 10 minut, bez przykrycia. Pod koniec smażenia dopraw warzywa solą i pieprzem.

Szparagi przygotuj wg instrukcji filmowej podanej pod przepisem.

Na upieczony kruchy spód wyłóż farsz, rozłóż szparagi i polej bazą. Piecz w 180°C przez około 20 minut, aż baza się zetnie.

Tarta owsiana z warzywami i szparagami 1Tarta owsiana z warzywami i szparagami 2Tarta owsiana z warzywami i szparagami 3Tarta owsiana z warzywami i szparagami

Tagi: , , , , , , , , , ,