Smażone niezbyt długo warzywa to dobra opcja na upał. Piekarnika absolutnie nie włączamy 🙂

Część warzyw usmażona jest na miękko, część al dente. Wszystkie składają się na pyszne, pełne smaków danie obiadowe, które po ostudzeniu można potraktować jako farsz na tosty.

Smażony patison z warzywami

Smażony patison z warzywami

  • 3 małe patisony: biały, żółty i zielony
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek pora
  • pietruszka
  • pół papryki – u mnie po kawałku czerwonej i żółtej
  • mały bakłażan
  • kilka łyżek oliwy
  • sól morska gruboziarnista, pieprz

Cebulę i czosnek obierz i pokrój – cebulę w kostkę, a czosnek na plasterki. Na dużą patelnię wlej 2 łyżki oliwy, włóż cebulę, połowę czosnku i posól. Smaż na malutkim ogniu przez 10 minut.

Dodaj pora i pietruszkę pokrojone w plastry. Wymieszaj i smaż na średnim ogniu. Paprykę pokrój w kostkę i dołóż na patelnię. Wymieszaj i smaż.

Patisony pokrój na półplasterki, dołóż na patelnię. Bakłażana pokrój na ćwierćplasterki, dodaj na patelnię, dołóż pozostały czosnek. Jeśli trzeba dolej trochę oliwy. Smaż jeszcze przez 2 minuty, co jakiś czas mieszając.

Smażony patison z warzywami 1

Tagi: , , , , , , ,