Ostatnio staram się codziennie jeść dużo warzyw, ale jednocześnie muszę zdążyć przygotować obiad dla dzieci, w którym warzyw jest znacznie mniej lub nie ma ich wcale. W związku z tym wymyślam kompozycje dań warzywnych, które zdążę wykonać w przerwie przygotowywania obiadu dla dzieci. Bardzo często zjadam wielką miskę sałaty z dodatkami warzywnymi. Jednak w zimie potrzebuję też zjeść coś na ciepło. Najczęściej są to jednogarnkowe (lub „jednopatelniowe”) potrawy z warzyw, z niewielką ilością orzechów i nasion oraz koniecznie z dodatkiem warzyw strączkowych.

Dzisiejsze danie należy właśnie do takich prostych i szybkich. Wystarczy cukinia, cebula, pieczarki i papryka i dosłownie kilka minut smażenia. Warto dorzucić też soczewicę. Ja wykorzystałam ugotowaną poprzedniego dnia, ale można też użyć czerwonej soczewicy, którą gotuje się tylko kilka minut.

Błyskawiczny obiad z warzyw i soczewicy

Smażone warzywa z pieczarkami i soczewicą

[2 porcje]
  • cukinia
  • papryka
  • kilka pieczarek
  • cebula
  • łyżka sezamu
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • łyżka sosu sojowego
  • szkl ugotowanej soczewicy brązowej lub 2/3 szkl surowej soczewicy czerwonej
  • 1-2 łyżki oliwy

Do podania:

  • sałata
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • łyżeczka oliwy

Jeśli używasz surowej soczewicy, to ugotuj ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czerwoną soczewicę gotuje się koło 10 minut.

Cukinię, paprykę i pieczarki umyj. Pieczarki i cebulę obierz. Wszystkie warzywa pokrój w średniej wielkości kostkę.

Na patelnię wlej oliwę, dodaj cebulę, pieczarki i smaż przez 3-5 minut na dużym ogniu, często mieszając. Dodaj cukinię oraz paprykę i smaż przez 1-2 minuty, często mieszając. Dodaj ugotowaną soczewicę oraz sos sojowy i smaż jeszcze 2 minuty, aż soczewica będzie ciepła. Wyłącz ogień, dodaj sezam oraz natkę pietruszki, wymieszaj i podawaj.

Błyskawiczny obiad z warzyw i soczewicy

Tagi: , , , , , ,