Jeśli chcecie zaskoczyć gości ciekawie podanym pysznym daniem, to polecam wykonanie chrupiących miseczek z tortilli. W takich miseczkach podałam fasolkę z pieczarkami i suszonymi pomidorami. Fasolka występuje w towarzystwie gęstego pikantnego sosu pomidorowego oraz lekkiego i orzeźwiającego sosu jogurtowego o cytrynowym aromacie. Całość jest bardzo sycąca, ale dość lekka jednocześnie. Smakuje również na zimno, ale pamiętajcie, że składniki nakładamy do miseczek w ostatniej chwili.

Pożywna fasolka po meksykańsku w chrupiącej miseczce z tortilli

Pożywna fasolka po meksykańsku w chrupiącej miseczce z tortilli

  • 6 małych tortilli

Farsz:

  • puszka Czerwonej Fasoli „Gotowane na Parze” Bonduelle
  • 300 g pieczarek
  • cebula
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy
  • łyżka oliwy

Sos pomidorowy:

  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki bazylia
  • pieprz kajeński – ilość wg uznania
  • łyżka oliwy

Sos jogurtowy:

  • szkl gęstego jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki startej skórki z cytryny

Tortille układaj na suchej, rozgrzanej patelni i podgrzewaj z obu stron po 15 sekund. Ciepły placek ułóż na kokilce ustawionej do góry dnem na blasze. Uformuj delikatnie falbanki miseczki. Piecz w 150°C przez 10-15 minut.

Sos jogurtowy. Jogurt wymieszaj ze skórką cytryny. Pamiętaj, że jeśli nie masz cytryny ekologicznej, nie pryskanej, to wcześniej owoc należy wyszorować z użyciem płynu do mycia naczyń, a następnie sparzyć wrzącą wodą.

Sos pomidorowy. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Łodygi selera pokrój w drobną kostkę. Na dużą patelnię wlej łyżkę oliwy i dodaj pokrojone składniki. Smaż przez 10 minut na małym ogniu, pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Dodaj przecier pomidorowy oraz przyprawy i gotuj bez przykrycia, często mieszając, aż sos wyraźnie zgęstnieje.

Farsz. Cebulę obierz i pokrój w piórka, pieczarki obierz i pokrój w kostkę. Pomidory suszone pokrój w kostkę. Na patelnię wlej łyżkę oliwy, dodaj cebulę i smaż przez kilka minut na średnim ogniu, często mieszając. Dodaj pieczarki i smaż jeszcze kilka minut. Dodaj pomidory oraz fasolę i smaż przez chwilę, aby wszystkie składniki były ciepłe.

Do miseczek z tortilli wlewaj trochę gęstego sosu pomidorowego, wykładaj farsz i po 2 łyżki sosu jogurtowego.

Pożywna fasolka po meksykańsku w chrupiącej miseczce z tortilli 1Pożywna fasolka po meksykańsku w chrupiącej miseczce z tortilli 2Pożywna fasolka po meksykańsku w chrupiącej miseczce z tortilli 3Pożywna fasolka po meksykańsku w chrupiącej miseczce z tortilli 4Pożywna fasolka po meksykańsku w chrupiącej miseczce z tortilli 5Pożywna fasolka po meksykańsku w chrupiącej miseczce z tortilli 6Pożywna fasolka po meksykańsku w chrupiącej miseczce z tortilli 7Pożywna fasolka po meksykańsku w chrupiącej miseczce z tortilli 8Pożywna fasolka po meksykańsku w chrupiącej miseczce z tortilli 9Pożywna fasolka po meksykańsku w chrupiącej miseczce z tortilli 10Pożywna fasolka po meksykańsku w chrupiącej miseczce z tortilli 0

Tagi: , , , , , , , , , , , , , ,