Bardzo proste danie i zadziwiająco smaczne. Pyszny makaron i warzywa al dente z dużą ilością czosnku. Smakuje o wiele lepiej niż brzmi 😉

Makaron z warzywami i czosnkiem

Makaron z warzywami i czosnkiem

  • 500 g makaronu, u mnie Maccheroni al ferretto
  • 3 marchewki
  • pietruszka – nie jest konieczna
  • cukinia
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła

Marchewki, pietruszkę obierz i pokrój w paski grubości około 4 mm. Do garnka o grubym dnie wlej oliwę i włóż pokrojone warzywa. Duś pod przykryciem na małym ogniu.

W tym czasie pokrój cukinię, najpierw na plastry, a następnie na paski. Dołóż do garnka i nadal duś warzywa, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z ognia, kiedy warzywa będą al dente.

Makaron ugotuj z godnie z instrukcją na opakowaniu.

Czosnek obierz, posiekaj, i rozetrzyj z solą. Połącz czosnek, warzywa, makaron, masło, dokładnie wymieszaj i od razu podawaj.

Makaron z warzywami i czosnkiem

Tagi: , , , , ,