Bardzo dawno nie robiłam lazanii, a pora roku zdecydowanie domaga się tego typu dań. W tej wersji lazania jest lekka, bo warzywna, a jednocześnie bardzo bogata w smaki. Przed przygotowaniem lazanii warto warzywa podsmażyć aby nabrały dodatkowych aromatów, a lazania miała miękki, delikatny środek.

Lazania z warzywami i serem feta

Lazania z warzywami i serem feta 0

Lazania z warzywami i serem feta

  • płaty lazanii na 4 lub 5 warstw w formie
  • beszamel: 3 szkl mleka, 4 łyżki mąki, 4 łyżki masła, gałka muszkatołowa
  • cebula
  • po pół papryki żółtej i czerwonej
  • 200 g pieczarek
  • cukinia
  • 2 marchewki
  • feta
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 20-30 g parmezanu lub żółtego sera

Warzywa. Cebulę obierz i posiekaj. Na dużą patelnię wlej oliwę, dodaj cebulę i smaż na małym ogniu po przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Wystarczy, że cebula się zeszkli, nie musi się zrumienić.

Marchewkę obierz i pokrój na plasterki. Paprykę umyj, usuń pestki i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w półplasterki. Cukinię umyj i pokrój w półplasterki.

Do cebuli dodaj marchewkę, paprykę i pieczarki smaż przez 5 minut. Dodaj cukinię i smaż jeszcze przez minutę. Zdejmij patelnię z ognia i poczekaj aż warzywa trochę przestygną.

Beszamel przygotuj według przepisu.

Lazania. Dno prostokątnego naczynia żaroodpornego lub metalowej formy wysmaruj dokładnie oliwą. Ułóż pierwszą warstwę płatów lazanii, na niej trochę warzyw i sera feta pokrojonego w kostkę. Dokładnie zalej cienką warstwą beszamelu. Następnie ułóż kolejną warstwę płatów lazanii, warzywa, fetę i beszamel. Powtarzaj te czynności aż do zużycia wszystkich składników. Na wierzchu powinna znaleźć się warstwa makaronu, polana beszamelem i posypana odrobiną parmezanu lub żółtego sera.

Piecz około 40 minut w temperaturze 200-220°C. Jeśli nie lubisz mocno przypieczonej wierzchniej warstwy, to w połowie pieczenia przykryj lazanię papierem do wypieków.

Lazania z warzywami i serem feta 00

Tagi: , , , , , , ,