Tego mi brakowało ostatnio! Dużo kolorowych warzyw 🙂 Wrzuciłam do garnka wszystkie warzywa, które znalazłam w zamrażalniku. Większość z nich kupiłam w sezonie, kiedy były najdojrzalsze i najtańsze, i sama zamroziłam. Białe i zielone szparagi, papryka w różnych kolorach – przechowuję wszystkiego po troszkę, bo lubię różnorodność.

Warzywa z ryżem i indykiem

Kolorowe warzywa z ryżem i indykiem

  • szkl ryżu
  • pierś indyka smażona na wodzie – wkrótce podam przepis; może też być indyk pieczony lub duszony
  • warzywa, które lubisz i masz pod ręką; u mnie mrożone
    • marchewka mini
    • groszek zielony
    • szparagi białe i zielone
    • kawałki papryki w różnych kolorach
    • korzeń pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz

Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Pierś indyka pokrój w grubą kostkę. Ja ryż i indyka przygotowałam wcześniej, więc musiałam je podsmażyć (w celu podgrzania) na łyżce oliwy. Warzywa wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Gotuj aż będą al dente lub miękkie. Ugotowane odcedź i dodaj do ryżu i indyka. Chwilę jeszcze podgrzewaj, mieszając. Dopraw solą i pieprzem.

Tagi: , , , , , , , ,