Proste, szybkie do wykonania i baaardzo pyszne! W sam raz na upał, kiedy nie chcę zbyt długo przebywać w kuchni. Gnocchi nie mają wyraźnego smaku, za to świetnie się komponują z wyrazistymi dodatkami. Wybrałam kalafiora przesmażonego krótko na dużym ogniu, z czosnkiem i sosem sojowym dla wyrazistego smaku, z koperkiem i szczypiorkiem aby było świeżo i wiosennie i z orzechami, które miło chrupią i są wspaniałym wykończeniem tego połączenia smaków 🙂

Zapraszam Was do skorzystania z promocji w Tesco. Włoskie kopytka ziemniaczane, Gnocchi marki Tesco, można teraz kupić za pół ceny! Wystarczy wydrukować kupon rabatowy.

Gnocchi z chrupiącym kalafiorem

Gnocchi z chrupiącym kalafiorem

  • opakowanie Gnocchi TESCO
  • mały kalafior w różyczkach
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła
  • 2/3 szkl jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • mała garść orzechów laskowych
  • sól, pieprz świeżo zmielony
  • garść posiekanego drobnego szczypiorku
  • garść posiekanego koperku

W dużym garnku nastaw wodę na Gnocchi. Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z masłem.  Dorzuć kalafiora podzielonego na różyczki i obsmaż przez 2-3 minuty na dużym ogniu, często mieszając, aby lekko się zrumienił ze wszystkich stron.  W kubeczku wymieszaj jogurt naturalny, zmiażdżony ząbek czosnku, sos sojowy, skrobię kukurydzianą, grubo siekane orzechy laskowe, pieprz świeżo zmielony i sól. Dodaj zawartość kubeczka do kalafiora i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty. Sos nie może się zagotować, bo jogurt się zwarzy. W tym czasie ugotuj również gnocchi (przez 2-3 minuty od wypłynięcia). Zdejmij sos z ognia, wymieszaj z kopytkami, szczypiorkiem i koperkiem. Na talerzach posyp odrobiną orzechów, szczypiorkiem i koperkiem.

Wpis sponsorowany

Tagi: , , , , , , , ,