Jak ugotować fasolkę szparagową?

Fasolkę szparagową lubię w różnych wersjach – żółtą, zieloną, mamut; i na różne sposoby podaną – z oliwą, z bułeczką tartą, posmażoną na maśle. Dziś pokazuję najprostszą wersję, fasolkę ugotowaną i polaną oliwą. Warto ugotować ją al dente, czyli nie na zupełnie miękko, ale jędrną i lekko chrupiącą. Fasolka jest świetnym dodatkiem warzywnym do wszelkich dań mięsnych, ale wspaniała jest również podana tylko z bułeczką tartą usmażoną na maśle.

Fasolka szparagowa gotowana

Fasolka szparagowa gotowana

  • pół kg fasolki szparagowej
  • 2-3 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli

Fasolkę umyj i z każdego strąka odetnij oba końce. Najszybciej odkroisz końcówki układając po kilka strąków na desce do krojenia i odkrawając końce wszystkich na raz.

Zalej fasolkę zimną wodą tak, by sięgała 2-3 cm powyżej warzyw. Doprowadź do wrzenia, dodaj sól i gotuj przez 8-15 minut. Młodą fasolkę gotuje się krótko, starszą dłużej.

Fasolkę odcedź na durszlaku, a następnie nałóż na półmisek i skrop oliwą.

Fasolka szparagowa gotowana 1Fasolka szparagowa gotowana 2Fasolka szparagowa gotowana 3Fasolka szparagowa gotowana 4

Fasolka szparagowa gotowana 0

Tagi: