Jeśli macie ochotę na pyszny lekki obiad, to polecam takie roślinne zestawienie smaków. Gotowana ciecierzyca, doprawiona czosnkiem, rozmarynem i pieprzem kajeńskim jest bardzo smacznym źródłem białka. Orzechy i migdały to zdrowy tłuszcz i minerały, a szpinak i pomarańcze dodają soczystości i lekkości tej potrawie.

Poczęstowałam takimi małymi porcjami rodziców i siostrę. Smakowało, ale twierdzili, że nie najedliby się takim daniem. Ja się prawie najadłam. Dopełniłam michą sałaty 🙂

Czosnkowa ciecierzyca ze szpinakiem

Czosnkowa cieciorka z pomarańczą, szpinakiem i orzechami

[2 duże porcje lub 4 małe]
  • szkl surowej cieciorki lub puszka gotowej
  • pół pomarańczy
  • 50 g szpinaku baby
  • garść orzechów włoskich
  • łyżka płatków migdałowych lub twarożku z migdałów
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • sól morska i pieprz świeżo mielony

Jeżeli używasz surowej cieciorki, to namocz ją przez noc. Rano odlej wodę, zalej wrzątkiem i gotuj do miękkości, czyli około 40-60 minut. Możesz dodać do gotowania liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, ale nie jest to konieczne.

Ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę podgrzej dodając rozgnieciony ząbek czosnku, rozmaryn, pieprz kajeński, sól i pieprz do smaku.

Umyte i wysuszone liście szpinaku wymieszaj w misce z oliwą i sokiem z cytryny. Pomarańczę obierz i pokrój w plastry. Plastry pokrój na ćwiartki.

Na talerzu rozłóż szpinak, ćwiartki plastrów pomarańczy, ciepłą ciecierzycę, ćwiartki orzechów i płatki migdałowe lub twarożek z migdałów.

Czosnkowa ciecierzyca ze szpinakiem 0

Tagi: , , , , , , , , ,