Czy Wy też szukacie teraz smacznych dań warzywnych? Takich, które dostarczą witamin, a jednocześnie będą atrakcyjne i sycące, bo jednak chłodne dni nadal w natarciu. Dziś proponuję brukselkę w wersji smażonej, w której unikamy tego dusznego zapachu powstającego przy gotowaniu brukselki. Usuwając głąb można się częściowo pozbyć goryczki, a jej pozostałość zrównoważą inne składniki dania.

Smażona brukselka z pieczarkami

Brukselka smażona z pieczarkami

  • 300 g brukselki
  • 300 g pieczarek
  • cebula
  • kopiasta łyżka ziaren słonecznika
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • ew. kminek

Brukselkę oczyść z wierzchnich zniszczonych liści, przekrój na połowy lub na ćwiartki i wykrój głąb, który daje ten nieprzyjemny brukselkowy posmak. Pieczarki obierz i pokrój na ćwiartki lub połowy. Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Na suchej patelni upraż słonecznik, przez kilka minut na niewielkim ogniu. Wystarczy, że słonecznik zacznie pachnieć, nie musi się zrumienić. Przełóż uprażone ziarenka do miseczki.

Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy i włóż pieczarki. Posól lekko i smaż na średnim ogniu, aby pieczarki lekko się zrumieniły. Przełóż je do miski.

Na patelnię wlej łyżkę oliwy, dodaj masło, brukselkę i cebulę. Smaż na średnim ogniu do lekkiego zrumienienia, czyli przez kilka minut. Dodaj pieczarki, słonecznik, wymieszaj i smaż jeszcze przez 2 minuty. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem, jeśli go lubisz.

Smażona brukselka z pieczarkami 1Smażona brukselka z pieczarkami 2Smażona brukselka z pieczarkami 3Smażona brukselka z pieczarkami 4

Smażona brukselka z pieczarkami 00

 

Tagi: , , , , ,