Bardzo ciekawe jest połączenie brukselki z suszoną żurawiną. Brukselka sama w sobie ma trochę gorzki posmak. Połączenie jej z żurawiną łagodzi zarówno gorzki smak brukselki, jak i słodycz żurawiny. Smaki fajnie się uzupełniają. Moja brukselka była gotowana w mleku, aby pozbawić ją intensywnego zapachu. A potem jeszcze karmelizowana na maśle z miodem. Wyszła bardzo smaczna i delikatna. Dla odmiany żurawinę połączyłam z sokiem i skórką z pomarańczy i teraz jestem fanką tego połączenia 🙂

Taką brukselkę podałam do Kaczki w słodko-winnej marynacie musztardowej.

Brukselka karmelizowana w miodzie, z żurawiną pomarańczową

Brukselka karmelizowana w miodzie, z żurawiną pomarańczową

  • 300 g brukselki
  • 100 ml mleka
  • pół łyżeczki cukru
  • ćwierć łyżeczki soli
  • łyżka masła
  • łyżka miodu
  • 100 g żurawiny suszonej
  • pomarańcza

Zacznij od żurawiny z pomarańczą. Pomarańczę (jeśli nie masz niepryskanej) wyszoruj używając płynu do naczyń. Dokładnie opłucz i sparz wrzątkiem przez minutę. Zetrzyj skórkę, unikając białej części, która jest gorzka. Wyciśnij sok z pomarańczy. Połącz skórkę, sok i żurawinę. Wymieszaj, zamknij w plastikowym pojemniku i włóż do lodówki przynajmniej na godzinę, a najlepiej na dobę.

Brukselkę umyj, oderwij zewnętrzne brązowe liście. Włóż brukselkę do garnka, zalej mlekiem i dopełnij wodą tak, by przykryła warzywa. Dodaj sól i cukier i gotuj bez przykrycia do miękkości, czyli 10-15 minut. Odcedź. Na patelni rozpuść masło z miodem. Dodaj brukselkę i smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa delikatnie się zrumieni. Dodaj garść żurawiny pomarańczowej i smaż wszystko jeszcze przez minutę.

Brukselka karmelizowana w miodzie, z żurawiną pomarańczową

Tagi: , , , , ,