Czarny makaron jest barwiony atramentem kałamarnicy. Dlatego ma wyraźny rybny zapach i smak. Proponuję Wam podać go w sosie pomidorowym z tuńczykiem, czarnymi oliwkami, czosnkiem i natką pietruszki. Trochę zapomniałam o takim sosie na bazie pomidorów i tuńczyka, ale właśnie na nowo się nim zachwyciliśmy i często teraz go podaję.

Czarny makaron z tuńczykiem i oliwkami

Czarny makaron z tuńczykiem i oliwkami w sosie pomidorowym

  • 250 g spaghetti barwionego atramentem kałamarnicy
  • puszka tuńczyka (nie rozdrobnionego)
  • 2 ząbki czosnku
  • garść listków natki
  • 4 pomidory z zalewy, odsączone
  • duża garść oliwek czarnych
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Na patelnię wlej oliwę, dodaj czosnek i smaż na małym ogniu przez 3 minuty. Dodaj pomidory. Każdy przekrój na 4 części, aby pozostały w dość dużych kawałkach. Kiedy pomidory będą już gorące, dodaj oliwki przekrojone na pół, natkę i tuńczyka. Wymieszaj niebyt dokładnie, dopraw solą i pieprzem. Możesz odłożyć kilka oliwek i kilka listków natki do przyozdobienia potrawy.

Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Odcedzony makaron ułóż na talerzu. Na makaronie ułóż sos. Na wierzchu rozłóż pozostałe oliwki i natkę. Podawaj od razu.

Czarny makaron z tuńczykiem i oliwkami 1Czarny makaron z tuńczykiem i oliwkami 2

Czarny makaron z tuńczykiem i oliwkami

Tagi: , , , , ,