Czarny makaron, barwiony atramentem kałamarnicy, ma delikatny rybny posmak. Bardzo dobrze pasują do niego owoce morza, na przykład krewetki. Tym razem, zamiast cytryny, do sosu krewetkowego dodałam rabarbar (skorzystałam z pomysłu Kasi z bloga Chillibite). Polecam takie oryginalne sezonowe kombinacje.

Polecamy winoPolecamy wino: interesującym połączeniem będzie tu wino Burnarj Brut Nature, wytrawne wino musujące, wyprodukowane z pomarańczy.

Czarny makaron z krewetkami

Czarne tagliatelle z krewetkami i rabarbarem

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g surowych krewetek (u mnie mrożone)
  • 3-4 suszone pomidory
  • 100 ml białego wina (u mnie musujące, z pomarańczy)
  • chilli do smaku
  • sól (opcjonalnie)
  • kawałek łodygi rabarbaru (możesz użyć mrożonego)
  • łyżka masła
Rabarbar i czosnek pokrój na cienkie plasterki. Suszone pomidory pokrój na plasterki. Makaron włóż do garnka z wrzącą osoloną wodą.
Na patelnię wlej oliwę, dodaj czosnek i krótko smaż na średnim ogniu. Dodaj krewetki, zmniejsz ogień i poczekaj aż delikatnie się zwiną. Dodaj pokrojone pomidory, wino, zwiększ ogień i poczekaj aż trochę odparuje. Dodaj chilli, rabarbar, wymieszaj i smaż na niewielkim ogniu jeszcze przez chwilę. Na koniec dodaj masło.
Ugotowany al dente makaron odcedź i dodaj do sosu. Wymieszaj krótko i od razu podawaj.
Tagi: , , , , , , ,