Nawet nie wiedziałam, że połączenie sosu pomidorowego ze szpinakowym jest takie smaczne! Teraz już wiem i będę tak robić. Mam wrażenie, że zdjęcie nie oddało atrakcyjności tej potrawy, ale niech Was to nie zmyli 😉
W oryginalnym przepisie jest to zapiekanka makaronowa, u mnie makaron gotowany był oddzielnie, ze względu na dzieci. Moje sosy były dość rzadkie, więc następnym razem chętnie wypróbuję wersję z makaronem, który już w czasie pieczenia nasiąknie sosami.
Za to pokazana tu wersja jest bardzo dobra dla osób dbających o dietę, które unikają takich produktów jak ziemniaki czy makaron. Mięso było wcześniej zamarynowane w occie balsamicznym i czosnku, więc jest bardzo aromatyczne. Sos pomidorowy doprawiłam ziołami prowansalskimi, a sos szpinakowy czosnkiem. Zwieńczeniem dania jest ser feta, którego łagodny słony smak jest miłym kontrastem dla aromatycznych sosów.

Za przepis bardzo dziękuję Magdzie.


Zapiekanka z indyka w sosie pomidorowym i szpinakowym z fetą

  • 700 g piersi indyka
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 100 g sera feta

Pierś indyka pokrój w grubą kostkę, natrzyj dwoma rozgniecionymi ząbkami czosnku, zalej octem balsamicznym i odstaw na 20 minut do lodówki. Na patelnię włóż szpinak, przykryj pokrywką i podgrzewaj powoli, aż do całkowitego rozmrożenia. Odkryj pokrywkę, dodaj zmiażdżony czosnek i podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż szpinak odparuje nadmiar wody.

W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą ułóż kawałki mięsa, zalej sosem pomidorowym, posyp ziołami prowansalskimi. Na tym ułóż szpinak i pokrojony w kostkę ser feta.

Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Piecz w 180°C przez pół godziny.

Uwaga. W oryginalnym przepisie na spodzie naczynia żaroodpornego jest makaron z pełnego ziarna. Dzięki temu cały sok z sosów zostaje wchłonięty, a danie staje się gęściejsze.

Zapiekanka z indyka w sosie pomidorowym i szpinakowym z fetą

Tagi: , , , , , ,