Co powiecie na pyszny niecodzienny obiad, bardzo łatwy do przygotowania? Zapraszam na smażoną wołowinę podaną z fasolką szparagową, z dodatkiem papryki i imbiru. Dopełnieniem smaków jest intensywnie pomarańczowy sos, który powstaje z pomarańczowego soku i startej skórki.

Wpis powstał w ramach kampanii marki Bonduelle, promującej produkty gotowane na parze.Soczysta wołowina z chrupiącą fasolką i sosem pomarańczowym

Soczysta wołowina z chrupiącą fasolką i sosem pomarańczowym

  • pół opakowania mrożonej fasolki zielonej „Już Przygotowane na Parze” Bonduelle
  • 250 g miękkiej wołowiny, użyłam rostbefu
  • papryka – najlepiej po kawałku w różnych kolorach
  • pół czerwonej cebuli
  • imbir – kawałek długości 3 cm
  • sól, pieprz

Sos pomarańczowy:

  • pomarańcza
  • pół łyżeczki miodu
  • łyżeczka dżemu pomarańczowego lub ćwierć łyżeczki mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz świeżo mielony

Wołowinę pokrój w cienkie paski, dopraw solą i pieprzem. Paprykę podziel na ćwiartki i pokrój w paski długości 5 cm. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Imbir obierz ze skórki za pomocą łyżki, a następnie pokrój w słupki długości 1,5 cm.

Na dużą patelnię wlej łyżkę oliwy, włóż cebulę oraz paprykę i smaż na średnim ogniu, aż lekko się zrumienią. Dodaj imbir i smaż jeszcze minutę.

Mięso oprósz mąką kukurydzianą. Na drugiej patelni rozgrzej oliwę, włóż mięso i obsmaż ze wszystkich stron. Zmniejsz ogień, dodaj 2-3 łyżki wrzątku i duś pod przykryciem jeszcze przez 10 minut.

Mięso przełóż na patelnię z warzywami i trzymaj w cieple. Patelnię po smażeniu mięsa zachowaj.

Do niedużego garnka wlej łyżkę wody i ewentualnie łyżeczkę oliwy. Dołóż fasolkę i gotuj na niedużym ogniu pod przykryciem, przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Sos pomarańczowy. Pomarańczę wyszoruj i sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Na patelnię po smażeniu mięsa wlej sok z pomarańczy i smaż na średnim ogniu, bez przykrycia, aż sos trochę odparuje. Dla zagęszczenia sosu można dodać łyżeczkę dżemu i/lub łyżeczkę mąki kukurydzianej rozprowadzonej w łyżce zimnej wody. Dopraw sos miodem, solą i pieprzem.

Soczysta wolowina z chrupiaca fasolka i sosem pomaranczowym 1Soczysta wolowina z chrupiaca fasolka i sosem pomaranczowym 2Soczysta wolowina z chrupiaca fasolka i sosem pomaranczowym 3Soczysta wolowina z chrupiaca fasolka i sosem pomaranczowym 4Soczysta wolowina z chrupiaca fasolka i sosem pomaranczowym 5Soczysta wolowina z chrupiaca fasolka i sosem pomaranczowym 6Soczysta wołowina z chrupiącą fasolką i sosem pomarańczowymSoczysta wolowina z chrupiaca fasolka i sosem pomaranczowym 00

Tagi: , , , , , , , , ,