W tym roku na świąteczny obiad wybrałam właśnie ten przepis. Znalazłam go na stronie Winiary. Pasuje mi na Święta ze względu na „świąteczną” marynatę. Dobór jej składników daje przepyszny efekt. Bardzo lubię połączenie ostrego i aromatycznego czosnku ze słodkim miodem i słoną Vegetą. A tu jeszcze pojawia się kwaśna nutka cytrynowa i delikatny posmak cynamonu… Dziś moja córka, która mięsa w postaci pieczeni nie jada, spróbowała i poprosiła o dwie dokładki ! Dla mnie to oznacza, że takie mięso zdecydowanie nadaje się na Święta 🙂

Inne przepisy na mięso pieczone: Schab ze śliwką, Słodko-słona szynka pieczona, Limonkowy kurczak.

Ten wpis bierze udział w zabawie: Kuchnia Świąteczna i Noworoczna.

Schab pieczony, na Boże Narodzenie

Schab pieczony, na Boże Narodzenie

  • łyżka przyprawy do zup (np. Maggi)
  • łyżka Vegety
  • łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cynamonu
  • 80 dkg schabu bez kości
  • cytryna

Maggi, Vegetę, miód, roztarty czosnek i cynamon utrzyj z 3 łyżkami wody. Mięso posmaruj marynatą, obłóż plastrami cytryny, włóż do naczynia z pokrywką i wstaw do lodówki na 12 godzin. Na dno naczynia żaroodpornego wlej 2 łyżki oliwy, ułóż kawałek mięsa i przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Piecz 50-60 minut w 200°C. Na ostatnie 15 minut pieczenia zdejmij przykrycie z naczynia.

Tagi: , , , , ,