A może by tak upiec rozmarynowego kurczaka na niedzielę? Ten przepis jest całkiem prosty do wykonania, a danie smakuje świetnie. Pałki kurczaka doprawione są tymiankiem i czosnkiem, dzięki czemu są bardzo aromatyczne. Do warzyw dodane jest oregano i rozmaryn. Całość podczas pieczenia pachnie cudownie i równie wspaniale smakuje. Bardzo lubię dania, których wszystkie części składowe pieką się w jednym naczyniu. Mogę wtedy odpocząć lub ogarnąć kuchnię, a zapachy wprawiają mnie w błogi nastrój 🙂

Przepis na to danie znalazłam na jednym z nowych blistrów Kamis, które otrzymałam do przetestowania i zaprezentowania Tobie. Mam nadzieję, że podobnie jak ja, uznasz je za przydatne w kuchni.

Rozmarynowy kurczak z warzywami

Rozmarynowy kurczak z warzywami

  • 8 pałek kurczaka
  • łyżeczka soli
  • 250 g małych cebulek
  • 250 g marchewki, najlepiej małej – użyłam mrożonej
  • 300 g fasolki szparagowej, najlepiej żółtej – użyłam mrożonej
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1,5 łyżki cukru
  • zestaw Kulinarne Inspiracje KAMIS (rozmaryn, papryka, czosnek, tymianek, oregano)
  • oliwa

Kurczaka natrzyj solą. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę 2-3 cm, dodaj łyżkę oliwy, rozmaryn i wymieszaj. Cebulkę pokrój na ćwiartki, fasolkę na kawałki długości 3 cm, marchewki pozostaw w całości, a jeśli są duże, to pokrój na grube plastry.

Kurczaka obsmaż ze wszystkich stron na oliwie, przełóż do miski i oprósz papryką, połową czosnku i tymiankiem. Na patelnię po smażeniu mięsa wsyp cukier, podgrzej aż się rozpuści i lekko zezłoci. Dodaj cebulkę, marchew, fasolkę i smaż mieszając, przez 5 minut. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp czosnkiem, oregano i wymieszaj. Na warzywach ułóż pałki kurczaka i ziemniaki. Piecz w 180°C przez 50-60 minut.

Moja uwaga: u mnie ziemniaki wyszły odrobinę za twarde, choć nie surowe. Dlatego następnym razem postaram się, aby nie były schowane pod pałkami kurczaka. Wtedy na pewno się dobrze upieką, bo czasu w piekarniku spędzają sporo.

Tagi: , , , , , , , , , ,