Oto rozpływające się w ustach, aromatyczne mięso, doskonałe na obiad, jeszcze lepsze na kanapki. Każde mięso długo pieczone w niskiej temperaturze musi być mięciutkie i delikatne. Dziś przedstawiam Wam pyszną wersję słodko-ostrą. Na wierzchu mięso jest bardzo pikantne, ale w środku tylko delikatnie muśnięte ostrością przypraw. Dla dzieci zdecydowanie wybierałam środek 🙂 Najlepszą rekomendacją dla tej potrawy niech będzie fakt, że Emilka, która zwykle zabiera do szkoły suchą bułkę, tym razem wzięła trzy (!) kanapki z tym mięsem. Dorośli na pewno nie pogardzą dodatkowym ogórkiem kiszonym, pomidorem i liściem sałaty.

Do przyrządzenia tego mięsa zachęciły mnie opowieści Kasi z bloga Chillibite, więc skorzystałam z Jej przepisu. Odrobinę dostosowałam zestaw przypraw do zawartości moich szafek kuchennych.

Pulled pork

Pulled pork

  • 2 kg łopatki wieprzowej

Mieszanka przypraw:

  • 100 g cukru trzcinowego
  • łyżka kminku mielonego
  • pół łyżki cząbru
  • łyżka pieprzu kajeńskiego
  • pół łyżki słodkiej papryki
  • pół łyżki ostrej papryki
  • łyżka soli morskiej
  • łyżka pieprzu świeżo zmielonego
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Solanka:

  • 2 litry wody
  • 130 g soli morskiej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw

Mieszanka przypraw. Wszystkie składniki mieszanki dokładnie wymieszaj.

Solanka. W ciepłej wodzie dokładnie rozpuść sól i cukier. Dodaj liście laurowe i 3 łyżki mieszanki przypraw. Umyte mięso przełóż do miski lub worka strunowego, wlej solankę i szczelnie przykryj (lub zamknij worek). Mięso powinno być całkowicie zanurzone w marynacie. Pozostaw je na 8 godzin w lodówce (marynowałam przez całą noc).

Pieczenie. Wyjmij mięso z marynaty, osusz i dokładnie natrzyj pozostałą mieszanką przypraw. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem w 100°C przez 7-8 godzin, a następnie w 130°C przez 2 godziny. Na ostatnią godzinę zdejmij pokrywkę aby pieczeń trochę się zrumieniła. W tym czasie przynajmniej raz przekręć mięso. Upieczone pozostaw na 40 minut, aby wchłonęło wszystkie soki. Rozdzielaj włókna mięsa dwoma widelcami i podawaj od razu na obiad lub po wystudzeniu do pieczywa.

Do wersji na kanapki polecam domowy chleb pszenno-żytni na zakwasie oraz kiszone ogórki.

Pulled pork 1Pulled pork 2Pulled pork 3Pulled pork 4Pulled pork 5Pulled pork 0

Pulled pork 8

Pulled pork 00

Tagi: , , , , , ,