Nadszedł taki czas, że mogę zakupić coś ekstra na specjalną okazję, nie bojąc się, że zepsuję potrawę nieudolnym przyrządzeniem. Jeszcze kilka lat temu bałabym się kupić drogie przepiórki, nawet na wyjątkowe przyjęcie. Teraz zakładam, że coś dobrego uda mi się z nich wyczarować, nawet jeśli do tej pory nie miałam do czynienia z takim mięsem.

Upieczone przepiórki były delikatne i niesamowicie smaczne. Dawało się wyczuć ich smak, bardzo różny od mięsa kurczaka czy indyka. Z szynką długodojrzewającą i listkiem szałwii to mięso świetnie smakowało. Nadawało się też dla naszego Alergika, a nie jest łatwo ugotować dla niego coś bardzo odświętnego. Jedna rzecz mi nie odpowiadała w tej potrawie: zapach sosu, który wytopił się z przepiórek. Na szczęście samo mięso smakowało inaczej i na pewno chętnie wrócimy do tego smaku przy jakiejś szczególnej okazji.

Polecamy winoPolecamy wino: do wyjątkowej potrawy polecamy wyjątkowe wino, np. Chateauneuf-du-Pape, Bordeaux, Brunello, Ribera del Duero. My piliśmy do przepiórek Rosso di Montalcino Tenuta la Fuga.

Przepiórki pieczone z szynką i szałwią

Przepiórki pieczone z szynką i szałwią

  • 4 przepiórki
  • 4 plastry szynki długodojrzewającej
  • 4 listki świeżej szałwii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml białego półwytrawnego wina
  • sól, pieprz

Przepiórki umyj i osusz. Oprósz solą i pieprzem ze wszystkich stron. Do środka każdej przepiórki włóż zwinięty plaster szynki i listek szałwii.
Na patelni lub w naczyniu żaroodpornym rozgrzej 2 łyżki oliwy. Przepiórki obsmaż ze wszystkich stron na złoto. Wyjmij je, wylej tłuszcz, po czym z powrotem włóż przepiórki na patelnię. Polej winem, przykryj i wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut w 210°C.
Po tym czasie wyjmij mięso i trzymaj je w cieple (np. w zgaszonym już piekarniku). Patelnię z sosem postaw na ogniu i gotuj, aż sos nieco się zredukuje. Dopraw do smaku.
Przepiórki układaj na ogrzanych talerzach, polewaj sosem i szybciutko podawaj.

Przepiórki pieczone z szynką i szałwią

Tagi: , , , , , , ,