Przedstawiam Wam kolejny przepis wykonany przy współpracy z marką Philips, w ramach kampanii Codziennie Odmiennie. Tym razem zapraszam na kurczaka w słodkiej, ale nie za bardzo, marynacie. Coś w sam raz dla dzieci 🙂 Obowiązkowo z frytkami, które można upiec jednocześnie z kurczakiem, używając specjalnej przegródki do Airfryer’a.  Przygotowania nie trwały zbyt długo, a wszystko upiekło się bez mojego pilnowania. Proponuję do tego dania podać ogórki kiszone lub mizerię.

Przypominam też o konkursie z marką Philips, w którym można wygrać świetny grill elektryczny.

Podudzia kurczaka w karmelu, z frytkami

Podudzia kurczaka w karmelu, z frytkami

  • 3 podudzia kurczaka

Marynata:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu teriyaki lub sojowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • ząbek czosnku

Frytki:

  • 5 średnich ziemniaków
  • pół łyżki oliwy

Kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, a następnie dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami marynaty. Obtocz w niej kurczaka i odłóż na pół godziny do lodówki.

Ziemniaki obierz, pokrój w słupki o średnicy około 5 mm i włóż do zimnej wody na pół godziny. Następnie odcedź i wysusz dokładnie czystą ściereczką lub ręcznikiem papierowym.

Do Airfryera włóż przegródkę. W jednej połowie pojemnika ułóż kurczaka, w drugiej frytki. Ustaw na 180°C i 20 minut (jeśli urządzenie nie jest rozgrzane, to na 25 minut).
Podudzia kurczaka w karmelu, z frytkami

Tagi: , , , , , , , , ,