Delikatna pierś kurczaka, owinięta aromatyczną szynką długodojrzewającą, w śmietanie, ze zrumienionym czosnkiem. Do tego soczysty i zielony groszek. To danie cudownie nasyci i rozgrzeje, zapewniając jednocześnie porcję zdrowych i smacznych warzyw. Łatwe i szybkie do wykonania. Dałam radę przygotować je w małym aneksie kuchennym, w czasie ferii, więc i Wam na pewno się uda 🙂

Wpis powstał w ramach kampanii marki Bonduelle, promującej produkty gotowane na parze.

Pierś kurczaka z soczystym zielonym groszkiem w śmietanie

Pierś kurczaka z soczystym zielonym groszkiem w śmietanie

  • podwójna pierś kurczaka
  • ok. 80 g szynki szwarcwaldzkiej lub chudego boczku
  • puszka Zielonego Groszku „Gotowane na Parze” Bonduelle
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • oliwa
  • sól, pieprz

Kurczaka pokrój na plastry grubości pół centymetra, oprósz solą oraz pieprzem. Plastry szynki/boczku przekrój wzdłuż i zawijaj w nie kawałki kurczaka. Nie wszystkie kawałki muszą być owinięte. Odstaw na 10 minut.

W tym czasie czosnek obierz, pokrój na plasterki i przełóż na patelnię z oliwą. Smaż na małym ogniu przez kilka minut, aż czosnek się zeszkli.

Przesuń czosnek na brzeg patelni i włóż kawałki kurczaka. Obsmaż po 4-5 minut z każdej strony, aby mięso lekko się zrumieniło.

Dodaj śmietankę, zagotuj, gotuj na małym ogniu jeszcze kilka minut. Na koniec dodaj groszek i gotuj jeszcze minutę aż groszek będzie ciepły.

Piers kurczaka z soczystym zielonym groszkiem w smietanie 1Piers kurczaka z soczystym zielonym groszkiem w smietanie 2Piers kurczaka z soczystym zielonym groszkiem w smietanie 0Pierś kurczaka z soczystym zielonym groszkiem w śmietanie

Tagi: , , , , , , , ,